make a site for free

Gróf Zoltán

Festőművész

Gróf Zoltán Kecskeméten született 1953-ban. Az általános és középiskola elvégzése után címfestő-dekoratőr szakmában dolgozott. Nős, felesége matematika-fizika szakos tanárnő. Három felnőtt korú gyermeke van. A képzőművészettel a gimnáziumi évek alatt került először szoros kapcsolatba, majd gyakorlatban a szakmáján keresztül.
Később rendszeres résztvevője a Mártélyi nyári szabadiskolának, ahol Holler László és Fodor József festőművészekkel került közelebbi baráti-szakmai kapcsolatba. Kecskeméten a Szappanos István vezette felnőtt rajzszakkörnek is tagja volt több évig, melynek akkoriban a kecskeméti Óvó- és Tanítóképző intézet adott otthont. Itt kötött barátságot számos fiatal festőművész kollégával, köztük egyik legjobb barátjával, a sajnálatosan fiatalon elhunyt Walter Gáborral. Az itt alkotó művésztársakkal együtt éveken keresztül részt vett többek között a veránkai, lajosmizsei, keceli alkotótáborokban.
A plein-air festészeti felfogás, a realista-impresszionista festészet elkötelezett híve. Általában olajjal és akvarellel készülnek a munkái. Témái között régebben leginkább az alföldi festők által kedvelt „tanya-kép” festés szerepel, de mostanában emellett szívesen jelenít meg csendéleteket, városrészleteket, erdőrészleteket, vízpartokat. Képein egyre többször jelenít meg figurákat is, ezeket leginkább a jazz zene témájában vagy aktoknál alkalmazza. Évente több festőművész táborba kap meghívást, Bugac, Kecel-Császártöltés, Tihany, Tamási, Izsák, Zalaszentgyörgy, Söjtör, és a békési nemzetközi „Csuta” tábor a rendszeres alkotóhelyei. Alapító tagja többek között a Nagybánhegyesi, valamint a lajosmizsei tábornak is, ahová több mint 10 évig járt. Több külföldi meghívásnak is eleget tett, közte a szerbiai Törökbecsén, ahol a nemzetközi tiszai Akvarell Akadémia meghívottja volt, valamint a szlovéniai Lendván és a szlovákiai Kassán, valamint Nagybánya melletti Kapnikbányán. Legújabb meghívása tavasszal Szlovákiába szólt, a nagymegyeri Plauter Kúriába. Számos csoportos és egyéni kiállításon szerepelt főként Kecskeméten, de több vidéki városban is, Békésen, Zalaszentgyörgyön, Kassán, Izsákon, Tamásiban, Budapesten, Császártöltésen, valamint külföldön, pld. a szlovákiai Komarnóban, Szlovéniában és Szerbiában.
A közelmúltban – 2016-ban – több közös kiállítást rendezett Bottyán Marianna festőművész kollégájával a veszprémi Petőfi Színházban, és a kolozsvári Operaházban, valamint 2017 tavaszán a zalai Egervár kastélyban. Még ez év májusában „Hatunk” címmel öt művésztársával együtt több képet kiállított a budapesti Próféta Galériában.
Egyre szélesebb körű ismertségének köszönhetően meghívást kapott 2011-ben Angliába, a Woburn Abbey-ban rendezett önálló kiállításra – melyen 34 olajfestménnyel vett részt. A bemutatkozásról több mint harminc napilap számolt be.
2015-ben felkérték a kecskeméti Katona József Színház évadzáró műsora alkalmából 20 db – a színházat ábrázoló - akvarell elkészítésére, melyeket a gálaműsor keretében adtak át az évad legjobb színészeinek, rendezőinek és színházi alkotóknak. Ebből az alkalomból riportot készített vele a Montázs magazin.
A legutóbbi média megjelenés, a 2016. novemberi Diplomata magazin három oldalas magyar és angol nyelvű, műmellékletekkel színesített írást jelentetett meg róla.
 

Galéria

Írj nekem!

Kapcsolat

E-mail: grofzoltan20@gmail.com


Az oldal támogatója a Napraforgó Webfejlesztés. A kiváló ár/érték arányú oldalak fejlesztője.

© Copyright 2020 Napraforgó Webfejlesztés.

Mobirise